"Er zijn dit soort elementen die speciale aandacht verdienen bij het ontwerpen van je interieur. Kies een lamp, een nieuwe vaas of de gangverf: OK. Maar kies je bank, degene die geschikt is voor onze rusttijden, kijk Netflix met ons, luister naar onze gepassioneerde discussies, ontvang onze vrienden voor een drankje, laat eventueel de ene of de andere gast slapen, host de hutten en andere spellen. , steun hier een paar uur telewerken en verdraag daar een paar maaltijden onderweg: het zal leven van dingen, onze bank!

En al deze technische kenmerken waaraan het moet voldoen, zijn zonder rekening te houden met de esthetische eisen die we eraan zullen toevoegen. Voeg daarbij de ruime keuze die er op de markt is, de belangrijkste plaats die het zal innemen tijdens uw verblijf (vandaar het belang om niet ongelijk te hebben), de prijsklassen die de situatie compliceren ... en dat is alles, ik ben jullie allemaal kwijt.

Daarom stel ik voor om in dit artikel de balans op te maken van de criteria waarmee rekening moet worden gehouden, de aandachtspunten, de verschillende mogelijkheden op de markt, en om mijn ervaren advies met u te delen om u te helpen bij het maken van uw keuze, een die bij uw levensstijl past, waar u geen spijt van zult krijgen.

Ik deel ook met je de keuze die ik heb gemaakt, voor het Californian House: dit heb je kunnen volgen op Instagram, ik wendde me tot mijn pro leverancier Vano Home Interiors, omdat hij voldeed aan mijn eigen criteria dat ik je lager ontwikkel. Het is een Belgische stoffenuitgeverij van topkwaliteit, die haar producten aanbiedt op het gebied van raambekleding, kussens, sofa's, fauteuils en poefs. Vano werkt samen met verschillende Belgische fabrikanten en alle modellen zijn aanpasbaar met hun brede waaier aan stoffen, en volgens de gewenste afmetingen/modules. Echt maatwerk! Tot ziens aan het einde van het artikel voor alle details.

Om uw eigen criteria te kunnen bepalen, is de eerste stap om alle activiteiten op te sommen die u in deze bank zult doen: lezen, dutje, maaltijden, spelletjes, alleen, met z'n tweeën of met anderen, 's avonds of overdag , ... het zal u helpen om alle configuraties te overwegen, en dus de behoeften waaraan uw bank moet voldoen! De tweede stap is het bepalen van een budget voor uw bankinvestering: investeert u liever weinig om te kunnen voldoen aan de behoeften van het moment en over een paar jaar te veranderen? Of is het meer een langetermijninvestering die u overweegt?

Is de lijst klaar? Staat het budget vast? Hier zijn mijn tips!

DE VERSCHILLENDE CRITERIA VAN KEUZE


Om een ​​weloverwogen keuze te kunnen maken, maken mijn georganiseerde psycho-rigide geest en ik graag lijstjes. Als ik klanten begeleid bij het kiezen van hun bank, staat het zo centraal in hun huis en in hun dagelijks leven dat ik ze veel vragen stel om ze goed te kunnen begeleiden, vakkundig te adviseren. Ik heb hier de essentiële criteria samengevat, de vragen die je jezelf moet stellen, een soort checklist om jouw ideale bank af te leiden.

1. HET MODEL:


Wees voorzichtig met het ontvangen idee (en ik spreek uit ervaring, als je het aantal klanten wist dat me vertelt dat ze teleurgesteld zijn over hun eerdere keuze...) dat een chaise longue of hoekbank gebruiksvriendelijker is: er is uiteindelijk minder plaats van mensen zittend op een rechte bank + fauteuil ernaast! Omdat niemand echt in de hoek zit, de knieën te dicht op elkaar zitten,… De chaise longue bank (of hoekbank als je meer ruimte hebt) is dus meer om de benen te strekken, alleen of buitenshuis televisie te kijken 2-3. .

Houd je meer van de gemoedelijke sfeer van lange aperitieven met vrienden rond de salontafel, kies dan stoelen die tegenover elkaar staan: twee rechte banken, of een rechte bank + één of meerdere fauteuil(s) eromheen. Gemakkelijk te verplaatsen, de fauteuils laten meer modulariteit toe Mijn tip als je van beide houdt? Kies niet tussen je vrienden of Netflix, maar geef de voorkeur aan een poef die bij de juiste bank past: je kunt hem voor de bank plaatsen om je benen te strekken, en hem eraf halen om extra zitplaatsen te maken. Of nog beter: kies voor een modulaire bank om in de loop van de gelegenheden meerdere configuraties te kunnen creëren.

2. DE KLEUR:

Het kan van veel dingen afhangen (de muren eromheen, de andere meubels, het licht, je stijl, ...), zelfs als de bank in het algemeen het centrale element van de woonkamer is, is het een beetje hij die zal dicteren de sfeer.
Een lichte bank zal veel licht en een zekere chic brengen en tegelijkertijd een "vakantie, ontspannen sfeer" behouden, maar zal meer rommelig zijn (misschien minder geschikt met zeer jonge kinderen of dieren die op de banken klimmen?). In deze gevallen zijn er nog steeds oplossingen: ik raad de afneembare hoes en een gemêleerde stof aan: het is meer tolerant voor vlekken. Of kies voor een geschikte stof, zoals de High Performance of Easy Care afwerking die ik heb gekozen bij Vano.
Een donkere bank zal zeer elegant zijn en zal goed werken met vrij lichte of goed gekleurde muren (wees voorzichtig met het huwelijk van donkere tinten ertussen). Sommige vlekken zijn echter zeer goed zichtbaar op donkere textiel, vooral melk, om nog maar te zwijgen van dierenhaar. Een manier om een ​​donkere bank visueel lichter te maken, is door hem met poten te kiezen in plaats van een "blok"-effect.
Ik raad mijn klanten meestal aan om een ​​neutraal gekleurde bank te kiezen: het is een groot element in DE centrale woonkamer van het huis, dus het risico bestaat dat ze op deze plek sneller verveeld raken van een kleur. Neutrale kleuren zijn meer tijdloos. En het is altijd makkelijker (en zuiniger) om een ​​paar kussens en decoratieve accessoires te vervangen dan een hele bank als je je verveelt. Aan de andere kant raad ik je sterk aan om complementaire stoelen in kleur te kiezen: de fauteuil voor de bank, een bank zien in een aparte tv-kamer, in een kantoor, ... Daar is het minder riskant en dus de mogelijkheid om s' veel plezier!

Tot slot, als je je bank wilt matchen met een kleurrijke muur, zijn hier enkele combinaties die goed werken:

 • combineer een kameelbank op een bosgroene muur
 • combineer blauw en groen (groene bank op blauwe muur, of vice versa)
 •  associëren een witte of beige bank op een warm gekleurde muur (terracotta, baksteen, oker, camel, mosterd, oud roze, enz.)
 • associeer een lichtgrijze bank op een koud gekleurde muur (verdigris, nachtblauw, blauwgrijs, bosgroen, enz.)
 • associeer een lichte neutrale bank met een donkere muur, of een donkere bank met een lichte muur: over het algemeen is er weinig kans dat het mis gaat door te werken aan tinten van de tegenovergestelde intensiteit! Het is hoe dan ook meer voor de hand liggend dan werken aan twee tinten van vergelijkbare intensiteit.

3. HET MATERIAAL:

De stofkeuze zal de sfeer subtiel beïnvloeden: het is niet het eerste dat we zullen zien, maar een stof kan meer warmte geven of een chique kant versterken, een bohemian touch toevoegen, ...

Hier zijn enkele tips, in bulk:

 • Zachtere stoffen zoals linnen zullen een meer bohemien tintje geven, meer rustgevend, minder serieus, meer landhuis.
 • De gemêleerde stoffen zijn gemakkelijker te onderhouden, omdat de microtaken minder zichtbaar zijn (dit raad ik altijd aan in het geval van een lichte bank, om deze keuze een beetje te bagatelliseren en het dagelijks leven gemakkelijker te maken).
 • Fluweel brengt meteen een elegante, licht vintage kant (om te kijken of je deze kant wilt versterken met de vorm van de bank of juist een zeer eigentijdse bank in zijn vorm wilt kiezen om het spel te kalmeren), maar het vangt het haar gemakkelijker op dieren en het laat de stoelsporen achter (dit wordt natuurlijk met de rug van de hand gewist, maar we hebben nooit elke dag een perfecte "tijdschrift"-look!). Merk ook op dat deze stof meer een "winter" connotatie heeft, en daarom misschien minder geschikt is voor regio's waar het in de zomer erg warm kan zijn? Heel trendy alternatief op dit moment: corduroy!
 • Het (imitatie)leer is gemakkelijk te onderhouden, ook al heeft het op den duur de neiging om te barsten: dat kan zijn charme zijn, vooral op mooie Chesterfields, maar dat is om te weten. Geef de voorkeur aan een goede kwaliteit voor dit type coating.
 • Luswol: zeer trendy de laatste jaren, het is een mooie stof, ook al wordt ze sterk geassocieerd met mode, en daarom potentieel minder tijdloos: misschien meer voor een fauteuil ernaast, dan voor de hele bank?
 • Stoffen met technische eigenschappen: ze worden steeds populairder omdat ze voldoen aan onze huidige behoeften en ons leven simpelweg gemakkelijker maken. Ik denk aan Vano's Easy Care en High Performance stoffen, maar ook aan stoffen die specifiek bestand zijn tegen licht, vlekken, bleekmiddel, enz. Het is aan jou om je aan te passen aan je behoeften en vereisten."

... Ontdek snel de rest van Noémie Meijer's artikel van Pierre Papier Ciseaux op haar blog!

We nodigen je uit om met ons mee te doen op onze Instagram-pagina, we presenteren je prachtige modellen met onze "high-end" meubelstoffen!

(c) fotos Elodie Deceuninck