Responsive menu
Pas encore inscrit ?

Info over stofen

Stoffen

Hoe een stof kiezen dat niet alleen uw “interieur” komt aankleden maar ook het gebruiksgemak garandeert.

In functie van het gebruik, zal bepaalde informatie zeer nuttig zijn maar men moet de informatie ook kunnen begrijpen!

Het is ook altijd goed om enkele basis voorzorgsmaatregelen in gedachte te houden: een gevoerd gordijn zal beter beschemd zijn tegen UV stralen en zal langer zijn oorspronkelijke kleuren behouden. Maar stoffen slijten en geen enkele stof heeft een eeuwig leven.

Bepaalde informatie is ten zeerste te waarderen bij het maken van u keuze: een wasbare stof of een behandeling tegen vlekken,...

Weerstand tegen afslijten

De weerstand tegen het afslijten of Martindale test: een zware stof wil niet noodzakelijkerwijs sterk zeggen, een genormaliseerde test van weerstand „Tours MARTINDALE“ maakt het mogelijk om er te zien duidelijker en test de breuk van 3 zonen of het verlies van haren.

martindale.jpg

Volgens het resultaat, kunnen de stoffen beschouwd worden al:

 • voor decoratief gebruik : < 6.000 Martindale
 • voor licht huishoudelijk gebruik : > 6.000 < 10.000
 • voor gewone huishoudelijk gebruik >10.000 <15.000
 • voor intensieve huishoudelijk gebruik >15.000 <20.000
 • voor intensieve huishoudelijk gebruik en contract >20.000

Pilling

Boulochage (Pilling): verschijnen van bouloches aan de oppervlakte van een stof te wijten aan de wrijving. Volgens de norm, is een schaal van evaluatie van 1 (het laagst) tot 5 (het hoogst) opgesteld waarvoor een waarde van 3-4 het minimum wordt verwacht

Weerstand tegen het licht

Volgens de norm, een schaal van 1 tot 8 max wordt bepaald en in functie van de tentoonstellingsduur aan het licht voor zijn ontkleuring, kunnen de stoffen beschouwd worden als:

 • voldoende minimal 4
 • goed minimum 5
 • zeer goed minimum 6

Colors as Rated using the Blue Wool Sample Rating at right
colorsamples1.jpg

Blue Wool Samples with Lightfastness Rating (with 7+ being top rating, 0 being worst rating)
bluewool.jpg

De stevigheid van de kleuren wordt aan het hoofdgebruik van de stof aangepast; de plaatsing aan de lucht en het licht beschadigt onvermijdelijk de kleur; het is dus nodig een plaatsing aan Uv en de infrarood (tentoonstelling aan de zon of de maan) te vermijden.

Overeenstemming van de baden

De natuurlijke vezels die verschillende oorsprongen hebben, kunnen een enigszins verschillende reactie hebben bij het verven. Dit verschil wordt niet als abnormaal beschouwd, vandaar het belang om tirelle te vragen afgenomen op het stuk in voorraad als een perfecte overeenstemming ten opzichte van de gepresenteerde steekproef wordt gewenst.

Afmetingsstabiliteit

Weinig stoffen zijn volkomen stabiel en in het bijzonder de stoffen met natuurlijke vezels. De stoffen ademen en absorberen de vochtigheid. De verandering in verlenging of in verkorting is afhankelijk van de samenstelling, de structuur van de stof en het milieu en behandeling waarin deze voorkomt. Het is onmogelijk om nauwkeurige aanwijzingen ervan te geven; nochtans zijn de te overwegen indicatieve waarden de volgenden:

 • Synthetische stoffen : ongeveer 1% van veranderingen
 • Katoen : 1 tot 4 %
 • Vlas : 5 tot 7 %
 • Viscose : 3 tot 5 %
 • Zijde : 1 tot 3 %

Elke verandering in deze verhoudingen kan niet als abnormaal beschouwd worden.

Wasbaar

Een stof kan als wasbaar aan 30° beschouwd worden als na wassen men een afmetingsstabiliteit (of een intrekken dat voor de natuurlijke vezels is verminderd) en een weerstand tegen de ontkleuring kan waarborgen.


Behandeling anti-vlekken

een chemische afwerking bedekt de oppervlakte van de stof en creëert een onzichtbare bescherming die elke vloeistof of materie verhindert om de vezel door te dringen, hetgeen het mogelijk maakt om de vlek gemakkelijk weg te nemen. Deze afwerking is duurzaam, hij beïnvloedt het aspect van de stof, noch de kleur van de stof niet. Hij verzet zich in het algemeen tegen het wassen en het droge schoonmaken.

Brandvertragende of brandvrije stoffen

eti_non_feu.jpgEen stof is brandvrij als het niet geschikt is om vlammen te produceren bij zijn verbranding. De indeling aan het vuur van de stof moet strikt aan de norm beantwoorden geldend en gepaard gegaan met een indelingscertificaat. Volgens elk land kan de verwijzingsnorm uitgesteld. In België, in Frankrijk, in Nederland, wordt de certificatie brandvrij M1 over het algemeen bij het gebruik van stoffen in openbare plaatsen geëist.